Adóügyek

Adóügyek

MIT ÉRDEMES TUDNI A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI SZÁMLÁRÓL?

2018. május 21. - adougyek

32836841_1822133678092411_649204785194467328_o.png

A társadalombiztosítási egyéni számla olyan nyilvántartás, amely 2012. december 31-ét követő időszakra tartalmaz adatot, elsődlegesen a foglalkoztatók által bevallott nyugdíjjárulék összegek alapján. 
A nyilvántartás az ügyfélkapuval rendelkező személyek részére ezen a linken érhető el: 

https://egyeniszamla.onyf.hu/

Lekérdezéshez a TAJ számot kell megadni.

A nyugdíjjárulék összegéről a foglalkoztatók minden hónap 12. napjáig az un. 08-as bevallást kell, hogy a NAV részére beküldjenek, az adóhatóság pedig ezeket adatokat továbbítja a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére. 2015. január 1-jétől a nyilvántartásban lévő adatok kiegészültek a megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulék-, és a rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő személyektől levont nyugdíjjárulék összegével.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott, illetőleg kisadózó egyéni vállalkozóként biztosításban álló személyek esetében - tekintettel arra, hogy a vonatkozó jogi szabályozás értelmében rájuk vonatkozóan tényleges nyugdíjjárulék-fizetés nem történik az egyéni számlán megjelenítendő nyugdíjjárulék "elméleti összeg" kerül feltüntetésre.

Amennyiben ügyfélkapus regisztrációval nem rendelkezik, úgy a tb egyéni számlája tartalmának megismerését kérheti levélben a lakóhelye szerint illetékes fővárosi, megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szakterületétől, vagy személyesen a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán. 
Az eljárás illeték- és költségmentes.

Amennyiben a kivonaton feltüntetett adatokkal nem ért egyet, a lakóhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szakterületét felkeresni, illetve célszerű az érintett foglalkoztatóval is egyeztetni.

(a társadalombiztosítási egyéni számla tartalmát a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 96/A. §-a határozza meg.)

www.konyveloszakma.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://adougyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3813989974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása