Adóügyek

Adóügyek

Betegségek amelyek súlyos tízezreket érnek az szja bevallásban

2018. április 30. - adougyek

28828098_1799877613651351_416422961745898346_o.jpg

Vannak betegségek amelyekkel megtanultunk együtt élni, dolgozunk mellettük és nem is gondolunk rá, hogy súlyos tízezreket "érnek". Épp ezért érdemes végigböngészni a 335/2009. (XII.29.) Kormányrendelet szerinti BNO-kód listát, mert azon olyan betegségek is szerepelnek amely mellett 100%-os a munkaképességünk és normál életvitel folytatható, de a személyi jövedelemadóból kedvezményt vehetünk igénybe.

Több, mint 300.000 Ft igényelhető vissza adókedvezményként 5 év önellenőrzésével és nem csak a súlyos fogyatékossággal élőknek. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 40. §-a lehetővé teszi a súlyosan fogyatékos személyek számára, hogy személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adót adókedvezménnyel csökkentsék.

Ez a kedvezmény az erről szóló orvosi igazolás, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozat alapján érvényesíthető, a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától az ezen állapot fennállásáig, havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel, azaz 2017-ben havonta 6.375 Ft-tal. Ha a betegség egész évben fennáll 2017 évben összesen 76.500,- Ft-tal, 2018 évben pedig már 82.800 Ft-tal. Az adókedvezményt igénybe vehetjük havonta a munkáltatónak tett nyilatkozat alapján, vagy érvényesíthetjük egy összegben is az éves adóbevallásunk kitöltése során.

A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet határozza meg, vagyis a kedvezményt csak az érvényesíthet, aki a Kormányrendelet mellékletében meghatározott betegségben szenved. A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, szakorvosnál lehet kezdeményezni. 
A fogyatékosság minősítésére és az igazolás kiállítására vonatkozó szabályokat a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet határozza meg. A rendelet mellékletében meghatározott igazolást a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állítja ki.

A személyi kedvezmény alanyi jogon jár, de az igénybevételének feltétele még, hogy a magánszemélynek összevont adóalapba tartozó jövedelme legyen, amely után adófizetési kötelezettsége keletkezik, függetlenül attól, hogy milyen jogviszony vagy egyéb jogcím alapján szerezte, és függetlenül attól, hogy az évben 1 vagy 12 hónapot dolgozott.

Az igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de elévülési időn belül szükséges megőrizni, mert a kedvezményre jogosultság az esetleges adóellenőrzés során e dokumentummal igazolható.

Ha a betegség már több éve fennáll, de eddig nem tudtunk erről a lehetőségről, visszamenőleg 5 évre önellenőrizhetjük még abban az esetben is, ha nem önadózással vallottuk be az adónkat, hanem a munkáltatói adó megállapítást választottuk. Mindegyik esetben az aktuális szja bevallást kell kitöltenünk az önellenőrizendő év és a beadott bevallás típusának feltüntetésével. Így visszamenőleg 5 év kedvezménye kérhető vissza.

Segítségre van szüksége az adókedvezmény érvényesítésében? Írjon nekünk: info@konyveloszakma.hu

További érdekes szakmai cikkek, bővebb információ: www.konyveloszakma.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adougyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3713881180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása